lunes, 2 de mayo de 2011

les primeres marmotes


Ja podem tornar a fer com cada estiu: LA SORTIDA PER VEURE MARMOTES (trobareu informació a la nostra web) Aquesta setmana hem pogut veure les primeres, prenent el sol davant dels seus caus. Quins animals...que passen el 90% de la seva vida sota terra i dormint. Per això aquell refrany alemany, que s’ha escampat arreu “Schlafen wie ein Murmeltier" (Dormir com una marmota).

Hi ha una zona a Tregurà, caminant pel collet de la gralla i just abans d’arribar al trencant de Fontlletera que és molt bona per veure aquest rosegador, diuen que dels mes grans de tot Europa i que malgrat prové de la família dels esquirols, els seus costums són molt diferents. El que sempre he trobat curiós d’aquests animalons és la seva hibernació...com poden arribar a reduir de manera tant notable la seva temperatura corporal que pot arribar a baixar fins a 4,5º i respirar de dues a tres vegades cada minut!!!

Sembla que la mania de que la grassa de marmota ajudava a treure els dolors reumàtics, va fer minvar la població de manera notable. Actualment aquesta creença a anat de baixa i la població ha tornat a augmentar.

Per poder observar-les bé cal conèixer la seva activitat diària: normalment surten del seu cau força aviat i seuen a l’entrada del seu forat netejant-se, dormitant o interaccionant i jugant entre elles mateixes. Més tard menjaran gran quantitat d’herbes i arrels. Quan arriba el pic del migdia solen entrar dins dels seus caus. De nou tornen a l’activitat a finals de la tarda on normalment solen menjar molt…
Hem comentat amb molts senderistes que sovint han sentit un crit com d’ocell, un crit fort i agut, com una mena de xiulet. Tots hem tingut la gran equivocació de mirar enlaire, per no veure cap ocell solcant el cel...Els més coneixedors saben que és el crit de la marmota que avisa del perill als seus parents. Solen sociabilitzar molt bé entre elles i per això, com tots els animals, tenen diverses senyals d’alerta: si les observem llargament i amb paciència notarem que quan fan es xiulets seguits i ràpids avisen que una amenaça arriba per terra, en canvi quan se senten els xiulets més aguts i de manera més lenta, indiquen que el perill s’acosta per l’aire.

A EEUU i al Canadà es celebra el dia de la marmota (2 de febrer). Una festa, ara ja folklòrica que prové d’una tradició popular que considera que la marmota prediu la fi de l’estació hivernal. Si la marmota surt del seu cau i no es veu la seva ombra...voldrà dir que l’hivern és a punt d’acabar-se. Si per contra, si és un dia de força sol, de manera que l’ ombra de la marmota es projecta...voldrà dir que l’hivern encara durarà sis setmanes més. Aquesta festa va quedar immortalitzada, potser tots ho recordem, en la pel•lícula Groundhog Day (Atrapat en el temps).
Us deixem un link del diari el mundo que parla d’aquesta festivitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario