jueves, 10 de noviembre de 2016

RERAVERA 2016. EL PARC NATURAL DEL MONTSENY

L’any 2015 van voler iniciar una nova etapa. Els que ens heu seguit ja sabeu tot el que vàrem passar per sortir-ne ben parats. Però bé, el passat ja és lluny. Potser recordeu que a finals del 2015 vam iniciar un projecte anomenat RERAVERA, que volen ser unes jornades de tardor dedicades al parc natural del Montseny. Això és el que vam escriure en els díptics de presentació:

...que un món millor sempre ens espera enllà dels astres. No és sols un somni, també és la urgència pel dolor de tanta gent, desheretats de tot, de tot menys de...la joia, la joia d'inventar-se un bell demà més digne on hi surti el sol (Cançó de la joia o de la Reravera/Lluís Llach)


I amb aquesta joia de reinventar-nos, us presentem unes jornades de tardor dedicades a Josep Pijoan i Joan Maragall.

Feia temps que des de l’aula de cultura de la FUMH ens ballava pel cap la idea de reivindicar la figura de Josep Pijoan, l’amic enfebrat, com l’anomenava Maragall, i al veure que la Diputació de Barcelona oferia uns ajuts per a fer activitats culturals dins l’entorn del parc Natural del Montseny, ens hi vam llençar de cap.

Ens calia, però la col·laboració d’entitats i persones que vetllen pel nostre patrimoni cultural i, així va ser com vam contactar amb el Xavier Cateura, autor del llibre “Una historia poc coneguda del Montseny” on ens explica les estades dels primers modernistes en aquest indret. Ell ens ha facilitat molta informació i ens acompanyarà en una conferencia que tenim prevista.


Agrair el suport i la participació de l‘entitat garriguenca la Gatzara que cada ant organitza el cicle Terra de Sons amb l’objectiu de donar a conèixer llocs i autors del panorama musical català, i que ja és a punt de celebrar el seu cinquè aniversari.

També a l’ajuntament de la Garriga i a la Biblioteca per creure en el projecte i cedir-nos els equipaments municipals per a realitzar actes, així com ala Fundació Maurí per la seva alta implicació i al Club d’atletisme de les Tortugues per acompanyar-nos en la rutaque tenim prevista fer a peu.

Finalment donar les gràcies als botiguers del nostre poble que sempre estan apunt per contribuir en diverses propostes i a l’Associació Agrària per ajudar-nos a fer un dels actes: el vermut poètic, un tast de proximitat.

Així doncs, tenim tots els ingredients per poder honorar la figura de Josep Pijoan i Soteras, (Barcelona 1879-Lausana 1963), un home entusiasta historiador d’art, arquitecte, poeta, agitador cultural…que va fer conèixer a Maragall la zona del Tagamanent i el Pla de la Calma.


Amb les jornades pretenen, apropar-nos n xic més a la història literària d’aquest indret del Montseny i mostrar cm els lletraferits d l’època van quedar admirats amb la riquesa i espontaneïtat del llenguatge de la gent de muntanya (pastors, carboners traginers…) fet que els va portar a definir el paisatge del Montseny amb “la paraula viva” i senzilla que tant reivindicaven. Esperem que gaudiu dels actes programats i que aquests ens ajudin a recordar històries i situacions per a poder acostar-nos una mica més al patrimoni que ens defineix i, de ben segur. que ens identifica i que no hem de deixar morir sota la incommensurable globalització.

aissss que us hem explicat el del 2015 i ara tocava el del 2016...seguim en el proper post!!Hi ha un post més antic 2-11-2015 on presentem el nou cicle.

No hay comentarios:

Publicar un comentario